Sinds eind februari van dit jaar zijn we in de ban van het virus. Het toen nog onbekende virus zou een killervirus zijn, waaraan meer dan 3% van de mensen die werd besmet zou komen te overlijden. Ondertussen blijkt de dodelijkheid gelukkig heel erg mee te vallen en heeft de WHO laten weten dat de dodelijkheid na besmetting gemiddeld 0,23% is. Voor mensen onder de 70 jaar is de dodelijkheid met 0,05% nog veel lager. Met deze dodelijkheid is het virus gelijkwaardig met het griepvirus Influenza dat jaarlijks ook slachtoffers maakt. De gemiddelde leeftijd van de mensen die zijn overleden aan het virus bedroeg 83 en bij 90% van de slachtoffers was sprake van onderliggend lijden.
Ook al is het virus niet het verwachtte killervirus en qua dodelijkheid vergelijkbaar met Influenza, het beleid blijft in de ban van het virus en heeft zich ten doel gesteld om het virus uit te bannen, om daarmee onnodige slachtoffers te voorkomen. De vraag is echter wat nu socialer is: het virus of de strijd er tegen?!
Het virus maakt vooral slachtoffers onder ouderen en mensen met onderliggend lijden. Heel steriel gezegd ruimt het virus het zwakke materiaal op.
In de strijd tegen het virus moet men volgens de Minister-President de handen stuk wassen en anderhalve meter afstand houden en mag men:
- Geen handen meer geven
- Elkaar niet meer kussen
- Elkaar niet meer knuffelen
- Nog maar een zeer beperkt aantal mensen ontmoeten (op dit moment 3)
- Niet meer naar de horeca
- Niet meer feesten
- Nog maar beperkt en soms zelfs helemaal niet meer naar theater, bibliotheek, bioscoop, musea, etc. mag.
Daarnaast moet men:
- Gezicht bedekkende en niet werkende mondkapjes dragen, waardoor mensen elkaar niet goed meer kunnen zien
- 10 dagen in quarantaine bij een vermoeden van een besmetting, ook al heeft men geen klachten
- Zich laten testen als men te lang in de buurt van een besmet persoon is geweest. Ook wanneer deze niet ziek is (geworden)
Het effect van de aanpak is:
- Dat veel mensen in angst leven
- Dat veel mensen geen sociale contacten meer hebben en/of bewust afhouden omdat ze bang zijn voor het virus
- Dat mensen hun baan zijn geraakt
- Dat mensen hun buren verklikken wanneer ze met teveel mensen in huis zijn
- Dat ouderen zijn opgesloten in verpleeghuizen
- Dat de samenleving polariseert
- Dat doven en slechthorenden niet meer kunnen liplezen
- Dat mensen die geen mondkapje kunnen dragen, worden gestigmatiseerd en/of de straat niet meer op durven
- Dat er dit jaar gemiddeld 100 (= 30%) meer mensen per dag bellen met de zelfmoordhulplijn
- Dat er meer zelfmoorden zijn dan voorgaande jaren
- Dat de jeugd depressiever is geworden
- Dat veel mensen geen licht aan het eind van de tunnel meer zien
- Dat bedrijven failliet gaan
- Dat de aanpak Nederland in een economische crisis drijft
- Dat onze kinderen en kleinkinderen nog jaren de negatieve financiële gevolgen moeten ophoesten.
Dit nog los van het feit dat:
- Mensen beboet kunnen worden voor het zich niet aan de maatregelen houden en daarbij zelfs een strafblad kunnen krijgen
- Er een wet is aangenomen die het mogelijk maakt om maatregelen op te leggen die feitelijk in strijd zijn met de grondwet
- Mensen die over het voorgaande vragen stellen, weg gezet worden als complotdenkers
- Dat sociale media post verwijdert die vragen stellen of iets anders zeggen dan het beleid van de overheid/WHO, terwijl de inhoud wel correct is. Feitelijk is er dus sprake van censuur.
En dan heb ik het nog niet over het vaccin waarvan het niet verplicht zal worden om je mee te laten vaccineren, maar nu al over gedacht wordt om je wel uit te sluiten, wanneer je dit niet gaat doen. Dit terwijl er nog heel veel terechte vragen zijn omtrent de veiligheid en werking van het vaccin.
Het voorgaande gaat dus over een virus met een vergelijkbare dodelijkheid als het griepvirus Influenza. 98% van de mensen die wordt besmet ondervindt geen tot lichte klachten. Helaas wordt 2 % van de besmette mensen ernstig ziek en belandt 1,5% zelfs in het ziekenhuis. 0,35% van de mensen kwam zelfs op de IC-terecht. Dat is heel vervelend, maar deze cijfers wijken niet echt af van Influenza. Alleen is hier in het verleden veel minder aandacht aan besteed. Griep hoort er bij. Nu heet het anders en is alle aandacht er opgericht. Dagelijks horen hoeveel mensen er zijn overleden, opgenomen in het ziekenhuis of positief zijn getest (aangeduid als besmet, maar dat is niet correct).
Wanneer ik je een jaar geleden gevraagd had om deze maatregelen te nemen om te voorkomen dat mensen met de griep besmet zouden worden, had je dan direct gezegd dat doen we?!
Maar het gaat er toch om om te voorkomen dat de zorg het niet meer aan kan?
Zo wordt het wel gebracht. Maar waarom wordt de zorg dan nu niet met spoed uitgebreid?
- In de afgelopen 10 jaar zijn 10.000 ziekenhuisbedden weg bezuinigd, waaronder in de laatste 5 jaar ruim 1.000 IC-bedden. Deze plekken moeten toch terug te halen zijn, net als een deel van het personeel dat dat is wegbezuinigd?
- Er is een ziekenhuisboot met 600 bedden inclusief IC-apparatuur en inclusief personeel aangeboden aan Nederland. Men heeft hier geen gebruik van willen maken.
- Duitsland heeft sinds juli van dit jaar 5.500 IC-bedden weg bezuinigd. Deze hadden toch inclusief personeel naar Nederland gehaald kunnen worden?
- Waarom zijn de noodziekenhuizen uit de eerste golf weer afgebroken? Omdat ze toen niet gebruikt zijn?
- Waarom zijn er geen speciale C-ziekenhuizen/hospitaals ingericht, zodat de ziekenhuizen zich konden blijven richten op de reguliere zorg en er geen afdelingen dicht hoefden om plek te reserveren voor mogelijke viruspatiënten?
Het motto van het kabinet is: Samen krijgen we Corona er onder. Maar in hoeverre is er sprake van samen als:
- De maatregelen asociaal zijn
- Een deel van de mensen hun werk en/of bedrijf niet meer mag uitvoeren en/of deze zelfs kwijtraakt
- Een deel van de bevolking financieel zwaar wordt getroffen
- Ambtenaren hun salaris ontvangen en dit jaar 8% salarisverhoging kregen en een deel ook nog een bonus ivm het virus.
Daarom mijn vraag: Wat is er nu asocialer: Het virus of de strijd er tegen?!