Waarom het dragen van mondkapjes bij korte contactmomenten niet logisch is!

Handen schudden mag niet, elleboog botsen wel (Kijk maar naar Rutte). Daarbij kom je ook binnen de anderhalve meter van de ander. Hoe zwaar weegt dan de anderhalve meter regel bij een kort contact?

Mondkapjes worden geadviseerd in ruimten waar men de anderhalve meter niet kan waarborgen. Het gaat hier vooral om winkels waar men bij het elkaar voorbijgaan even binnen de anderhalve meter komt.

Ditzelfde geldt in de gangen van scholen, waar kinderen nu verplicht worden mondkapjes te dragen voor het geval dat tijdens het voorbijgaan de anderhalve meter afstand tot het onderwijspersoneel niet gewaarborgd kan worden. De plicht gaat niet om de bescherming van de kinderen zelf, want in de klas gaan de mondkapjes weer af en blijft de docent op anderhalve meter.

Voor bron en contactonderzoek wordt gekeken naar mensen die gedurende minimaal 15 minuten binnen de anderhalve meter van de positief geteste persoon zijn geweest. Alle andere kortere contacten worden niet bekeken, omdat de kans op besmetting in zo’n korte tijd niet groot is. Hoe groot is dan de kans om iemand te besmetten in het langslopen? Juist, Nihil. Wat is dan het nut van een mondkapje?!