Hallo,
U pretendeert betrouwbaar nieuws te leveren. U stelt op uw site:
Aannames en onjuistheden worden in de huidige maatschappij steeds vaker gebruikt als ‘bron’ voor nieuws. Daarom is het, juist nu, van belang dat je kunt vertrouwen op een onafhankelijke bron die op transparante wijze betrouwbaar nieuws levert. Dat doet het ANP.
Helaas moet ik u er op wijzen dat dit niet volledig opgaat voor onderstaande artikelen, waarvan ik bij meerdere partijen afgeleide artikelen aantroffen, verwijzend naar u als bron.
1. De conclusie in de Titel is niet overeenkomstig de werkelijkheid en is onvolledig.
De kop dekt niet volledig de lading en suggereert meer dan de uitkomst van het onderzoek feitelijk zegt. Daarmee is de titel suggestief. Op deze manier werkt u mee aan een verkeerde beeldvorming en dat is spijtig.
In dit onderzoek is gekeken naar HCQ bij gebruik in het ziekenhuis (Tweede lijn). Dat het daar niet of in ieder geval niet goed werkt, is al langer bekend. Waar nu nog discussie over is, is het gebruik van HCQ in de eerste lijn (huisarts) volgens het Zelenko-protocol, waarbij HCQ in combinatie met zink wordt ingezet. In Nederland is dit protocol verboden, terwijl in het buitenland dit protocol op vele plekken is ingezet. Verschillende buitenlandse onderzoeken bevestigen ook de werking.
Een juiste titel zou bijvoorbeeld zijn: © ANP ‘Nederlandse studie toont aan dat hydroxychloroquine niet helpt in de Tweede lijn’
Ik verzoek u dan ook de titel te wijzigen en inhoudelijke duidelijk aan te geven dat het hier een onderzoek in de Tweede lijn betreft en niets zegt over de werking in de eerste lijn.
2. Uw bericht suggereert dat zowel Bolsonaro als Trump onwaarheden vertellen over de werking van HCQ
Trump heeft aangegeven zelf HCQ te gebruiken als preventief middel. Daarnaast heeft hij het ook voornamelijk over gebruik in de eerste lijn. Zoals hiervoor aangegeven gaat het onderzoek waar u over schrijft over gebruik in de tweede lijn. Door nu te stellen dat Trump HCQ promoot, lijkt het of Trump hier de plank misslaat. Echter mag deze conclusie niet getrokken worden op basis van het onderzoek dat u beschrijft. Het is dan ook niet netjes om Trump hier aan te halen. Hiermee werkt u mee aan een beeldvorming die niet op feiten is gebaseerd, terwijl u stelt een betrouwbare nieuwsbron te zijn. Ik verzoek u dan ook dit gedeelte over Trump te verwijderen, dan wel op feiten te onderbouwen.
Hetzelfde geldt voor de beweringen over Bolsonaro. Wanneer u niet beschrijft welke behandeling Bolsonaro heeft ondergaan en op welk moment HCQ al dan niet in combinatie met zink, is ingezet, mag u op basis van het onderzoek dat u hier onder de aandacht brengt, niet suggereren dat Bolsonaro met zijn overtuiging dat HCQ werkt, het fout heeft. Ook hier suggereert u zaken die niet worden onderbouwd en dus een aanname betreft. Aannames waarvan u zelf stelt deze te willen voorkomen.
Samengevat verzoek ik u om het stuk te herroepen en het bij de feiten te laten.
Met vriendelijke groet,
Bert Tijhoff
© ANP ‘Nederlandse studie toont aan dat hydroxychloroquine niet helpt’
AMSTERDAM (ANP) – Patiënten met Covid-19 die in ziekenhuizen hydroxychloroquine toegediend kregen, zijn niet geholpen door het middel en soms zelfs slechter af dan ziekenhuispatiënten die het middel niet kregen. Dat meldt het UMC Amsterdam op basis van resultaten in negen Nederlandse ziekenhuizen. Het bevestigt volgens infectioloog Edgar Peters de uitkomst van een grote internationale studie waaruit ook blijkt dat het middel niet werkt.
Van maart tot half mei werd landelijk geadviseerd het reuma- en malariamiddel hydroxychloroquine in te zetten bij een bewezen coronavirusinfectie. Uit studies gedaan in het laboratorium leek het te helpen tegen het virus. Veel ziekenhuizen volgden dit advies en gaven het middel aan al hun patiënten. Andere ziekenhuizen kozen er volgens het UMC voor eerst meer onderzoek af te wachten.
“Alle patiënten in een bepaald ziekenhuis zijn hetzelfde behandeld, dus niet alleen patiënten die bijvoorbeeld ernstiger ziek waren”, aldus Peters. “Als we corrigeren voor mogelijke verschillen in patiënteigenschappen als leeftijd en geslacht en ernst van ziekte in de ziekenhuizen, bleek dat er geen verschil was in uitkomst met of zonder hydroxychloroquine. Alle patiënten in een bepaald ziekenhuis zijn hetzelfde behandeld, dus niet alleen patiënten die bijvoorbeeld ernstiger ziek waren.”
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro claimde vorige maand dat hij dankzij hydroxychloroquine geen corona meer heeft en is ervan overtuigd dat het wel helpt. Ook de Amerikaanse president Donald Trump geeft hoog op van hydroxychloroquine en promoot het al sinds maart als hét wondermiddel tegen het coronavirus.
Ook Nederlandse studie toont aan: ‘hydroxychloroquine helpt niet tegen corona’
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is ervan overtuigd dat het helpt tegen corona en president Donald Trump van de VS noemt het zelfs een wondermiddel: hydroxychloroquine. Maar een groot internationaal onderzoek toonde eerder al aan dat het reuma- en malariamedicijn niet werkt tegen het coronavirus, en dat is nu ook bevestigd door wetenschappers van het UMC Amsterdam.
Patiënten met Covid-19 die in ziekenhuizen hydroxychloroquine toegediend kregen, zijn volgens het Nederlandse onderzoek niet geholpen door het middel en soms zelfs slechter af dan ziekenhuispatiënten die het middel niet kregen. Van maart tot half mei werd landelijk geadviseerd hydroxychloroquine in te zetten bij een bewezen coronavirusinfectie. Uit studies gedaan in het laboratorium leek het te helpen tegen het virus. Veel ziekenhuizen volgden dit advies en gaven het middel aan al hun patiënten. Andere ziekenhuizen kozen er volgens het UMC voor eerst meer onderzoek af te wachten.
“Alle patiënten in een bepaald ziekenhuis zijn hetzelfde behandeld, dus niet alleen patiënten die bijvoorbeeld ernstiger ziek waren”, aldus infectioloog Edgar Peters. “Als we corrigeren voor mogelijke verschillen in patiënteigenschappen als leeftijd en geslacht en ernst van ziekte in de ziekenhuizen, bleek dat er geen verschil was in uitkomst met of zonder hydroxychloroquine. Alle patiënten in een bepaald ziekenhuis zijn hetzelfde behandeld, dus niet alleen patiënten die bijvoorbeeld ernstiger ziek waren.”