Reactie op mailtje dat ik van Jesse Klaver kreeg

Kreeg net een mailtje van Jesse Klaver met het bericht dat het huidige systeem niet werkt. Uiteraard heb ik daar even fijntjes op geantwoord:
Beste Jesse,
Dank voor je bericht. Dat het systeem niet werkt ben ik met je eens. Maar dat jij nu voor de spoedwet wilt stemmen is wel het systeem veranderen, maar niet ten goede. Hoe kun je nu voor een dergelijke wet zijn, waarbij je de macht in handen geeft van een paar bewindspersonen en de rol van de Tweede Kamer buitenspel zet. En je had nog wel beloofd om tegen de spoedwet te stemmen. Kom niet aan met het feit dat er wat aanpassingen zijn gedaan. Dat verandert niets aan het feit dat de grondwet deels door deze wet buitenwerking wordt gezet. Een dergelijke wet hoort niet thuis in Nederland. Als deze in China zou worden ingevoerd had heel Nederland hier schande overgesproken. En nu werk je er zelf aan mee. Je stelt me in deze zeer teleur.
Plezier voor Mens en Dier!
Bert Tijhoff
Kreeg een reactie van Groenlinks op mijn mail. Zij vinden dat ze de wet tot een werkbaare wet hebben gemaakt. Ik blijf echter van mening dat een dergelijke wet geen toegevoegde waarde heeft en afbreuk doet aan onze rechtsstaat.
Goedemiddag,
Bedankt voor je bericht over de coronawet.
Deze coronacrisis vraagt om ongekende maatregelen. Hoe erg deze crisis ook is, het mag absoluut geen reden zijn om de regering alle macht in handen te geven. Een eerdere versie van de wet konden wij om deze reden niet steunen. In het oorspronkelijke wetsvoorstel konden nieuwe maatregelen worden ingevoerd zonder dat de Tweede Kamer daar zeggenschap over heeft. GroenLinks vond dit onacceptabel en ondemocratisch. Het zou de minister te veel macht geven.
Samen met andere partijen in het Parlement heeft GroenLinks de wet fundamenteel verbouwd. De volksvertegenwoordiging heeft het heft in handen genomen bij het herschrijven van deze wet om te voorkomen dat de regering de bevoegdheid krijgt om eigenstandig grondrechten in te perken. Met als gevolg een goede wet waardoor de rechtsstaat weer in balans is en we samen corona onder controle kunnen krijgen. Een overwinning voor de democratie.
Je kunt hier teruglezen welke fundamentele veranderingen GroenLinks wil zien.
Nogmaals bedankt dat je de tijd hebt genomen om een bericht te sturen over de coronawet. Als je na het lezen van het artikel nog vragen hebt, laat het ons dan graag weten.
Met hartelijke groeten,
Team Online