Mondkapjes, Anderen doen het toch ook! Dus …

Mondkapjes, Anderen doen het toch ook! Dus:

 • Moeten wij het dan ook maar doen?!
 • Dat betekent dat ze werken?!
 • Zetten we even de feiten op een rijtje zodat jij zelf de balans op kunt maken!

De roep van angstige mensen om mondkapjes te gaan dragen wordt steeds groter. Als men dat zelf wil vind ik dat prima. Maar maak er geen verplichting van. Want aan het dragen van mondkapjes kleven vele bezwaren en het bewijs dat ze een besmetting met COVID-19 voorkomen is er …. NIET!

Virusdeeltjes zijn te klein om tegen te houden!

Een virusdeeltje is 80 tot 150 nanometer. Een stoffen mondkapje kan dit niet tegenhouden. Of het nu een medisch of gewoon mondkapje is. Een virusdeeltje kan er gewoon door!

Uiteraard zullen er door het dragen van een mondkapje best wel wat virusdeeltjes tegengehouden worden. Maar dat is niet voldoende om besmetting te voorkomen. En daar komen dan nog de vele nadelen van het dragen van een mondkapje bij.

Feiten ten aanzien van Medische mondkapjes

 • Deze mondkapjes met de hoogste graad van bescherming zijn voorbehouden aan de zorg en mogen burgers niet dragen.
 • Worden gedragen door geschoolde personen die weten hoe zij een mondkapje op en af moeten zetten, zodat zij niet besmet kunnen worden door aanraking.
 • Worden vooral gedragen in geconditioneerde ruimtes, zoals de O.K., waar extra zuurstof aan de lucht wordt toegevoegd om de opbouw van CO2 door het mondkapje te compenseren. Het dragen van een mondkapje leidt dus zonder compensatie tot een verminderde zuurstofopname.
 • Worden niet gedragen om de verspreiding van virussen te voorkomen (want dat is nooit bewezen dat dit werkt), maar om te voorkomen dat lichaamsvloeistoffen van de patiënt kunnen worden binnengekregen, dan wel dat de behandelaar de patiënt met zijn ademdruppels kan besmetten.
 • Wanneer een chirurg ziek is en het een virale infectie betreft, zal hij niet opereren. Ook niet met een chirurgisch mondkapje.

Feiten over Niet-Medische mondkapjes

 • Het gebruik van mondkapjes leidt tot een verminderde zuurstof opname
 • Het gebruik van mondkapjes leidt tot een verhoogde kans op besmetting door verkeerd gebruik
 • Het is niet bewezen dat chirurgische mondkapjes beschermen tegen virussen, laat staan dat dit bewezen is voor niet medische mondkapjes.
 • Geeft kans op complicaties door te weinig zuurstof
 • Geeft kans op inademing toxische stoffen verwerkt in de maskers

Gezonde lucht?

Voor een goede gezondheid is het vrij kunnen ademen van schone lucht erg belangrijk. Door het opzetten van een mondkapje creëer je een microklimaat binnen je mond. Door het dragen van een mondkapje stijgt de temperatuur in je mond, als ook de luchtvochtigheid. Daarnaast beperkt het de uitwisseling van zuurstof, waardoor op den duur het zuurstofgehalte in je bloed zal dalen. Daarnaast kunnen in het ontstane microklimaat virussen en bacteriën juist beter gedijen.

Ook kan door het psychologische effect van het dragen van een mondkapje, de drager anders gaan ademen, met mogelijke nadelige gevolgen zoals verhoogde hartslag, stress, hoofdpijn, flauwvallen. Daarnaast kan er ook huidirritatie optreden en jeuk.

Een verhoogd CO2 gehalte in het bloed kan weer leiden tot het toenemen van ontstekingen en het verzwakken van het immuunsysteem.

Afhankelijk van het materiaal waar het mondkapje van gemaakt is en/of mee bewerkt is, kan de gebruiker ook nog eens giftige stoffen inademen, zoals restanten van bleekmiddelen, kleurstoffen, stofdeeltjes of andere toxische stoffen.

Mocht je helaas wel ziek worden van COVID-19, dan beperken mondkapjes juist het herstel!

De kans op besmetting neemt toe door:

 • Verkeerd gebruik
 • Te lang dragen
 • Verkeerd afnemen
 • Tussentijds aanraken

Onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal in 2015 toonde een hogere concentratie van het virus bij mensen die gebruik maakten van mondkapjes.

Milieubelasting

Als het om gezondheid gaat, staat dit wat mij betreft boven milieu. Maar aangezien het dragen van mondkapjes geen bijdrage levert aan de gezondheid, maar wel voor een onnodige belasting op het milieu geeft door onnodige productie, mogelijke verspreiding en onnodig afval, is het wel op zijn plaats toch ook even te noemen.

Conclusie Mondkapjes beschermen niet tegen COVID-19!

Mondkapjes beschermen niet tegen een virale infectie en zijn bij verplicht gebruik niets anders dan een verdere inperking van onze vrijheid! Het geeft mensen een schijnveiligheid, terwijl de negatieve gevolgen aanzienlijk kunnen zijn.

En mocht men in alle absurditeit toch beslissen dat een mondkapje dragen verplicht wordt, dan draag ik wel een mondkapje gemaakt van dezelfde stof als de kleren van de keizer!

Geraadpleegde bronnen:

https://www.hpdetijd.nl/2020-07-05/stop-met-anderhalve-meter-afstand-en-het-verplicht-dragen-van-mondkapjes/

https://wnl.tv/2020/07/25/arts-viroloog-mondkapjesplicht-is-een-verdere-inperking-van-onze-vrijheid/

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5173081/mondkapjes-wel-niet-discussie-viroloog-burgemeesters

https://www.medischdossier.org/mondkapje-niet-goed-op-nauwelijks-tot-geen-bescherming/