Mensen bang maken voor Corona door foutieve vergelijking met giftige smarties

Laatst kwam dit plaatje langs op mijn tijdlijn. Dat vroeg toch om een reactie. Daarom heb ik onderstaande bij de post geplaatst:

Degene die dit zo mooi gemaakt heeft, heeft het zelf totaal niet begrepen, want het snijdt totaal geen hout en is gebaseerd op onwaarheden. Het wakkert alleen de angst maar verder aan.

Sowieso is het eten van smarties onverstandig, het is geen voeding, maar suikerhoudend snoepgoed. Maar goed daar kies je bewust voor om het wel of niet te eten. Voor Corona geldt dat je in aanraking kunt komen met het virus, besmet worden, ziek worden en doodgaan. Dat kan, maar NIET iedereen wordt besmet, NIET iedereen die besmet wordt ziek en NIET iedereen die ziek wordt gaat dood.

Jaap van Dissel (RIVM) heeft gezegd: 98% van de mensen die besmet wordt, wordt niet tot nauwelijks ziek. Minister De Jonge heeft op 25 juni laten weten dat de IFR, (de kans dat je doodgaat nadat je bent besmet) tussen de 0.3 en 1% ligt.

Dat is gelijk aan de kans om te overlijden aan de griep in een heftig griepseizoen. Jaarlijks krijgt ongeveer 10% van de Nederlanders de griep. Hoeveel mensen Corona krijgen is niet precies bekend, maar dat ligt naar verwachting (omdat het een onbekender virus is) ongeveer in de orde van grootte van 20% van de bevolking. Als daar in het slechtste geval 1% van overlijdt, dan is de kans om te overlijden aan Corona, 0.2%. DAT IS BIJ LANGE NA GEEN 3%.

Daar komt nog bij de dat de kans niet voor iedereen gelijk is. Voor mensen met een slechter werkend immuunsysteem, zoals ouderen en mensen met onderliggend lijden en/of overgewicht zijn de kansen om te overlijden aanzienlijk groter. Van de mensen die tot nu toe zijn overleden was 50% ouder dan 80 jaar. Meer dan 95% van de mensen die is overleden, had last van onderliggend lijden en is overleden met en niet aan Corona. De kans om te overlijden voor mensen onder de 60 jaar is nihil. Dat valt allemaal te zien in de cijfers van het RIVM.

Dus als je al over smarties wilt spreken, zou je moeten zeggen dat een smartie giftig kunnen zijn voor mensen boven de 60 en dat het gevaar toeneemt met het ouder worden en het hebben van kwalen.

Verder geldt voor wat betreft de maatregelen niet dat dit hetzelfde is als het niet eten van een smartie. Want eten stop je in je mond en kun je ook beslissen om niet te eten. De maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat je besmet kunt worden met Corona. Wanneer ze echter niet werken, welk nut hebben ze dan?

En virus is een dood iets, ontsmetten heeft daarop geen effect.

Schoonmaken met water en zeep kan helpen, maar de besmetting via aanraking is nihil

De kans op besmetting buiten is nihil, afstand houden heeft daar geen toegevoegde waarde

Niet medische mondkapjes houden virusdeeltjes niet tegen, medische mondkapjes mag je niet gebruiken.

De kans op besmetting is sowieso nihil. Volgens het corona dashboard zijn er vandaag, 13 juli, 2482 mensen in Nederland die besmettelijk zijn. Dat zijn 14,3 op de 100.000 inwoners, ofwel 0.000143% van de Nederlanders.

De meesten daarvan zijn in beeld en blijven thuis. Ook mensen lichte klachten hebben blijven thuis. Op dit moment is de kans op besmetting dus ook Nihil.

Er is sprake van een griepepidemie wanneer wekelijks meer dan 58 mensen zich bij de huisarts melden met griepachtige verschijnselen. Corona heeft dezelfde verschijnselen. Afgelopen week waren er 3 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners. Dus ver onder de grens van een epidemie.

En zo kan ik nog veel meer feiten aanvoeren.

Mijn conclusie:

Op dit moment is de kans om met Corona besmet te worden nihil. En als ik al besmet word zijn mijn kansen niet slechter dan bij een ernstige griep. Daar ben ik niet zo bang voor en zou ik ook geen maatregelen voornemen, zelfs niet wanneer er sprake zou zijn van een griepepidemie. Wanneer iemand anders wel maatregelen voor zichzelf wil nemen, is dat zijn/haar goed recht en zal ik die respecteren. Zo lang deze regels mij maar niet de wet gaan voorschrijven. Ik neem iedere dag beslissingen over wat ik wel of niet doe. Ik ken mijn verantwoordelijkheden. Waarom zou ik niet mijn afwegingen ten aanzien van mijn eigen gezondheid kunnen nemen en moet dat nu door de Minister worden gedicteerd? Dan zou ik de minister eerst eens willen voorstellen om bijvoorbeeld het roken te verbieden. Als gevolg daarvan overlijden jaarlijks meer mensen dan aan Corona; of om te zorgen voor schoondrinkwater en voedsel in de derde wereld, want daar red je levens mee; of om … zo zijn er op dit moment nog veel urgentere zaken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *