Kan Iemand Mij Vertellen Waarom Iedereen Nog Steeds Zo Bang Is Voor COVID-19?!

Nadat we in maart en april last hebben gehad met een overbelasting van de zorg en het beleid er op was gericht om te voorkomen dat corona-patiënten niet behandeld zouden kunnen worden, is de curve ondertussen volledig geflat. Daarnaast weten we ondertussen veel meer dan begin maart. Wanneer ik de feiten op een rijtje zet, snap ik totaal niet waar die angst voor COVID-19 vandaan komt. Kan iemand mij vertellen wat ik over het hoofd zie?!

Feiten:

We weten ondertussen:

  • dat het virus lang niet zo dodelijk is als in februari door de WHO werd gesteld. De IFR (kans om te overlijden na besmetting) ligt tussen de 0,3 en 1% (Jaap van Dissel, 25 juni, briefing Tweede Kamer). Dit is vergelijkbaar met een milde tot ernstige griepepidemie.
  • dat 50% van de overledenen ouder was dan 83 jaar en bij meer dan 90% van de overledenen sprake was van onderliggend lijden (Jaap van Dissel)
  • dat onder de 60 jaar er nauwelijks mensen zijn overleden aan of met COVID-19, en dat voor die groep geldt dat de meesten van hen ook last hadden van onderliggend lijden.
  • dat kinderen niet of nauwelijks ziek worden en niet bijdragen aan de verspreiding.
  • dat jongeren en jongvolwassenen niet of nauwelijks ziek worden.
  • dat 98% van de mensen die ziek worden, lichte tot milde ziekte klachten hebben (Jaap van Dissel, 25 juni, briefing Tweede Kamer).
  • dat van de mensen die ziek zijn geworden 1,5% is opgenomen in het ziekenhuis. (Jaap van Dissel, 25 juni, briefing Tweede Kamer).
  • dat van de mensen die ziek zijn geworden 0,35% is opgenomen op de IC. (Jaap van Dissel, 25 juni, briefing Tweede Kamer).
  • dat er ondertussen verschillende middelen zijn die de ziekteduur verkorten, de kans op opname in het ziekenhuis verkleinen, de kans op opname op de IC verkleinen en/of de kans op overlijden verkleinen. De op 25 juni door Jaap van Dissel tijdens de briefing aan de Tweede Kamer genoemde cijfers zijn dus een maximum en zullen nog verder afnemen nu deze nieuwe middelen en therapieën kunnen worden ingezet.

Als ik bovenstaande bekijk, dan geeft mij dit geen schrikbeeld zoals je dat bij een ziekte als Ebola wel hebt.

Als ik bovenstaande vergelijk met Influenza, wijkt dit niet erg af van een stevig griepjaar, waarbij de druk op de zorg ook enorm is, IC’s overvol, patiënten bij andere ziekenhuizen worden ondergebracht, reguliere zorg deels wordt stilgelegd om ruimte voor grieppatiënten te maken. En in een stevig griepjaar is er ook sprake van oversterfte en vallen de slachtoffers met name onder ouderen en mensen met onderliggend lijden.

Wat maakt Corona zo anders dat het heel Nederland en de Wereld in de greep kan houden met allemaal vrijheid beperkende maatregelen?!