Jouw gezondheid mijn verantwoordelijkheid?!

Steeds vaker hoor ik dat ik mij aan de beperkende maatregelen moet houden om anderen te beschermen tegen de mogelijke besmetting met COVID-19. Nu ondertussen bekend is dat de dodelijkheid niet ernstiger is dan de griep en dat dit dan ook nog geldt voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Waarbij ook nog eens geldt dat ik helemaal niet ziek ben. Dan vind ik dat een bijzonder rare redenatie.

Dat is hetzelfde als wanneer ik tegen jou zeg dat jij vast in het water moet springen zodat jij misschien dat kind kunt redden, dat er misschien in het water valt op het moment dat ik er misschien te dicht langsloop waardoor het kind schrikt en daardoor in het water valt. Uiteraard kan dit gebeuren, maar die kans is zo klein. Maar bovenal zou je dit niet doen omdat het niet jouw verantwoordelijkheid is om dit te voorkomen.

Omgekeerde Wereld

Ik moet afstand houden, mag geen handen schudden, mag mijn ouders niet eens kussen of omarmen. En dat terwijl ik niet eens ziek ben. Want als ik wel ziek ben, zoals bijvoorbeeld de griep, doe ik dat natuurlijk vanzelfsprekend al. Daar zijn geen verordeningen voor nodig. Maar nu gaat het om zeer vergaande beperkende maatregelen, waarvan het effect wetenschappelijk niet goed is onderbouwd en wellicht niet eens klopt. Zeker niet voor wat betreft de besmettingskansen buiten. Daar komt nog bij dat het hier niet over een zeer dodelijke ziekte gaat, zoals bijvoorbeeld Ebola, maar om een virus waarvan steeds duidelijker wordt dat het niet ernstiger is dan een stevige griep.

Ik moet mijn familie, vrienden en kennissen dingen ontzeggen door op afstand te blijven, zonder dat dit hen werkelijk zal beschermen. Dat is toch de omgekeerde wereld!

Eigen verantwoordelijkheid

Ik heb altijd gedacht dat ik zelf verantwoordelijk was voor mijn gezondheid en jij voor de jouwe. Het lijkt er echter voor wat Corona betreft op dat jij nu verantwoordelijk wordt gehouden voor mijn gezondheid en ik voor de jouwe? Maar dan alleen voor wat betreft afstand houden, geen handen schudden, etc.

Maar wat jij vervolgens zelf doet voor je gezondheid, mag ik niets over zeggen en heb ik geen invloed op. Ook onze overheid doet daar weinig aan en legt in ieder geval geen verplichtingen op en al helemaal geen sancties op een ongezonde levensstijl. Terwijl veel mensen in mijn ogen toch echt ergere dingen doen dan onvoldoende afstand houden terwijl ze niet ziek zijn. Want wat denk je van:

  • Roken (jaarlijks ongeveer 20.000 doden in Nederland)
  • Alcohol (jaarlijks ongeveer 20.000 doden in Nederland)
  • Voldoende bewegen
  • Te veel en/of ongezond eten (obesitas)
  • Onvoldoende slapen

Raar toch dat onze overheid hier geen noodmaatregelen voor oplegt, maar mij wel verantwoordelijk stelt voor jouw gezondheid als het gaat om Corona. Daarbij nog opgemerkt dat de kans om te overlijden aan Corona 0,26% (CDC) is, wanneer je wordt besmet. De kans dat je wordt besmet hangt van veel zaken af en lang niet iedereen wordt besmet. Maximaal 20% van de bevolking en dan ook nog in de meeste gevallen mensen met een verzwakt immuunsysteem. Zaken waar veel mensen zelf deels debet aan zijn door gemaakte keuzes zoals hiervoor genoemd. Natuurlijk speelt ouder worden ook een rol. Maar dat is een zekerheid van het leven. Hoe ouder we worden hoe dichter we bij onze dood komen.  En toch word ik verantwoordelijk gehouden voor jouw gezondheid en moet ik mij aan vergaande beperkende maatregelen houden?

Geen keuze!

Wanneer ik ziek word en naar de specialist (dokter) ga, dan zal hij mij vertellen welke behandelingen er mogelijk zijn en wat de te verwachten resultaten zijn, als ook de mogelijke gevaren. Vervolgens heb ik zelf de keuze om te kiezen voor een behandeling, een second opinion, te kijken naar alternatieven of om niets te doen. Ik bepaal zelf wat er met mijn lichaam gebeurt en waar ik voor kies.

Maar nu, terwijl ik niet ziek ben, krijg ik op basis van het RIVM (specialisten) maatregelen door onze overheid maatregelen opgelegd die mij beperken in mijn vrijheid. Dit met de reden om te voorkomen dat jij en ik ziek worden.

Oh ja, het was in eerste instantie niet de bedoeling om te voorkomen dat wij ziek zouden worden, maar dat de snelheid van de verspreiding van het virus geremd zou worden, zodat de ziekenhuizen niet overbelast zouden worden.

Oh ja en daar geldt nog weer voor dat onder het beleid van de verschillende kabinetten Rutte het aantal ziekenhuisbedden en met name ook het aantal IC-bedden drastisch is verminderd, waardoor we nu zelfs op een ernstige griepgolf niet zijn voorbereid.

Maar goed, wij zijn niet ingelicht over de voor- en nadelen van de maatregelen en we hebben niet mogen kiezen. Zelfs onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer niet.

En nu de rust is wedergekeerd en de premier en minister van Volksgezondheid gewoon op vakantie gaan, blijft men spreken van een noodsituatie en blijft men mij verantwoordelijk houden voor jouw gezondheid.

Is dat niet absurd?!

Ik vind van wel. Jij bent in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor jouw gezondheid. Uiteraard mag ik jouw leven niet in gevaar brengen. Maar doe ik dat door gewoon te leven zoals voor Corona normaal was? Stelde jij mij toen verantwoordelijk voor het feit dat ik mogelijk een virus zoals Influenza zou kunnen verspreiden, waardoor ook jij zou kunnen worden besmet?

Nee, natuurlijk niet! Als ik dat ooit tegen jou zou hebben gezegd, had je me waarschijnlijk voor gek verklaard. Maar nu ineens word ik wel verantwoordelijk gehouden voor de mogelijke kans op besmetting van COVID-19 van anderen. Dit terwijl ik niet eens ziek ben. Ben ik dat wel, blijf ik thuis. Net zoals voor Corona bij de griep.

Ik vind het absurd!

Maar ja, wellicht ben ik egoïstisch.