Als Jij Mij Vraagt om een Mondkapje te Dragen, Mag Ik Jou dan Vragen Iedere Dag een Multivitamine Te Nemen!

Onder andere een tekort aan vitamine D, blijkt COVID-19 in de kaart te spelen. Maar ook tekorten aan andere vitaminen en mineralen blijken veel voor te komen bij Corona-patiënten. Op zich niet zo raar. Slechts zo’n 10% van de Nederlanders eten dagelijks voldoende groente en fruit. Dat betekent dat zeker 90% van de Nederlanders min of meer een tekort aan vitaminen en mineralen hebben.

Het is al jaren bekend dat bij een Vitamine D-tekort het aantal luchtweginfecties toeneemt. Ook COVID-19 is een luchtweginfectie. Niet zo raar dus dat verschillende onderzoeken ook hier al een link met een tekort aan vitamine D leggen.

Ook blijken de mineralen selenium en zink een belangrijke rol bij de ontwikkeling van COVID-19 te spelen. Of liever gezegd een tekort daaraan.

Immuunsysteem versterken

Door tekorten aan vitaminen en mineralen kan het immuunsysteem niet optimaal functioneren. Tekorten aan vitaminen en mineralen kunnen we aanvullen met goede voeding. Zoals al aangegeven blijkt voor de meeste mensen het lastig om dagelijks voldoende groente en fruit te eten. En dan hebben we het nog niet eens over de variatie die ook nodig is, aangezien in soort fruit of groente natuurlijk niet dezelfde vitaminen en mineralen zitten en ook niet in dezelfde hoeveelheden.

Een goede multivitamine kan ons helpen om tekorten aan te vullen. Uiteraard mag dit niet ter vervanging van goede voeding komen, maar wel ter ondersteuning daarvan. Of met een goede multivitamine alle tekorten worden aangevuld is natuurlijk afhankelijk van ieder zijn eigen situatie. Ze helpen in ieder geval de tekorten deels en meestal geheel aan te vullen. Dat geeft het immuunsysteem een betere basis om indringers als Corona aan te pakken.

Beter en sneller dan een vaccin

Zal dat alle COVID-19 zieken voorkomen? Nee, natuurlijk niet. Maar dat doet een waarschijnlijk vaccin ook niet. Kijk maar naar een andere infectieziekte Influenza, waar jaarlijks de griepprik voor wordt aangeboden. De griepprik voorkomt maximaal 40% van de zieken en werkt vaak ook bijna niet.

Een gezond immuunsysteem biedt de beste bescherming tegen ziekten. Tekorten verzwakken het immuunsysteem. Aanvullen van deze tekorten versterkt het immuunsysteem, dat is al jaren bewezen. En het mooi is, in tegenstelling tot een vaccin, hoeven we daar niet op te wachten, maar kunnen we daar direct mee beginnen door dagelijks een multivitamine slikken. Dat zal zeker een heleboel Corona-patiënten voorkomen. En het zal zeker ook helpen bij heel veel andere ziekten en kwalen.

Beter dan mondkapjes

Van het dagelijks innemen is meer wetenschappelijk bewijs dat dit het immuunsysteem versterkt dan dat er wetenschappelijk bewijs is dat mondkapjes werken. Sterker nog er is meer wetenschappelijk bewijs dat ze niet beschermen tegen infectieziekten en bij verkeerd gebruik de ziekte juist in de kaart spelen.

Relatief voordelig!

Kijken we naar de behoefte aan Vitamine D, dan geeft het VoedingCentrum aan dat de dagelijkse behoefte aan vitamine D voor kinderen en volwassenen 10 microgram per dag is. Voor ouderen boven de 70 is dit 20 microgram per dag. De maximale inname is 50 microgram voor kinderen en 100 microgram voor volwassenen.

Ons lichaam maakt zelf vitamine D aan, als we voldoende zonlicht op onze huid krijgen. In de wintermaanden lukt dit zeker niet, maar ook in de zomer wordt dit vaak niet gehaald. Aanvulling met een vitamine-supplement is dan ook aan te raden.  Over het algemeen wordt aangeraden om te kiezen voor een Vitamine D3.

Er zijn heel veel merken supplementen die vitamine D3 leveren. Dit kan ook in een Multivitamine. Let er wel even op dat een tablet minimaal 10 microgram (mcg) vitamine D3 bevat.

Voor € 10,- kunt u al 100 tabletten kopen met 15 mcg. Voor slechts een dubbeltje per dag kunt u daarmee uw tekorten aan vitamine D aanvullen.

Wilt u meer dan alleen een tekort aan vitamine D voorkomen, dan zijn multivitaminen een goede aanvulling. Wel even goed kijken of deze ook voldoende vitamine D3 bevatten. Niet iedere multivitamine bevat namelijk ook vitamine D.

Zelf gebruik een goed aangeschreven multivitamine, Elke Dag van Vitals. Met 90 tabletten voor iets minder dan € 50,- voorkom ik voor nog geen 60 cent per dag dat ik ernstige tekorten krijg. Uiteraard probeer ik daarnaast ook zo gezond mogelijk te eten met 2 stuks fruit en minimaal 250 gram groente per dag.

Bouw een muur

Alle maatregelen waar we nu aan gebonden zijn, zijn er op gericht om niet in aanraking te raken met COVID-19. Ik geloof echter meer in het bouwen van een muur door voor een goed uitgerust immuunsysteem te zorgen dat in ieder geval geen tekorten heeft, maar optimaal aan de slag kan. Uiteraard zijn er altijd situaties waardoor een immuunsysteem verzwakt is. Ziekte is nooit volledig te voorkomen. Maar we kunnen wel veel doen door een zo sterk mogelijke muur te bouwen en ons eigen immuunsysteem te voeden en het niet af te breken door angst en stress.

Laten we daarom gewoon dagelijks een Multivitamine nemen.