35000 Voorkomen IC-opnames is ONZIN!

Op 25 juni vertelde Jaap van Dissel (RIVM) tijdens de briefing aan de Tweede Kamer dat de lockdown maatregelen een groot effect hebben geresulteerd. Hierdoor zijn 35.800 IC-opnamen voorkomen en 190.000 ziekenhuisopnamen. Dat had de zorg niet aangekund natuurlijk. Dus ja, goed dat er maatregelen zijn getroffen. Iedereen blij!

Maar als je even wat verder in de cijfers duikt, dan zijn dit getallen die nergens op slaan. Nog los van het feit of het flatten van de curve is bereikt door de maatregelen of niet. Deze getallen zijn volledig B.S.!

Ik heb de verslagen van de briefings van de Tweede Kamer doorgelezen en de verschillende feiten op een rijtje gezet (deze vind je onder aan dit artikel) en ben daar mee aan het rekenen gegaan. Om dan ook maar in de buurt te komen van de geschatte aantallen zoals hierboven aangegeven, moet je al rekenen met bijna 100% besmettingen. En dat is natuurlijk B.S. Er is nog nooit een virus geweest waarbij een hele bevolking werd besmet.

In de eerste toespraak van Rutte, sprak hij over een kudde-immuniteit van 60%. Dat is wat men bij mazelen ziet als er een uitbraak is. Voor vaccinatie houdt men echter altijd een ondergrens van 95% aan. Waarschijnlijk is men hier ook met dat uitgangspunt gaan rekenen. Maar dat is dus een totaal verkeerd uitgangspunt. 60% zou wellicht al dichter bij de waarheid liggen. Maar kijken we naar een Influenza-epidemie stopt de uitbraak rond de 10% besmettingen. Datzelfde geldt voor de al bekende Corona-virussen. Waarom zou deze daar extreem veel van afwijken? Omdat het een nieuw virus is?

Helemaal nieuw is het niet, het is een nieuw Corona-virus. Net zoals bij Influenza er jaarlijks een nieuwe variant de hoofdveroorzaker is van de griepgolf. Dus als het RIVM zou rekenen met een besmettingsgraad van 25% van de bevolking, zou ik de cijfers eerder geloofd hebben. Maar dat maakt veel minder indruk. Het zou dan in de gedachtegang van het RIVM gaan om zo’n 5.500 voorkomen IC-opnamen en 24.000 Ziekenhuisopnamen. Ja en ook dan hadden onze ziekenhuizen het niet aangekund als deze allemaal tegelijk zouden zijn gekomen. De vraag blijft natuurlijk of dat zou zijn gebeurd. En het zegt nog minder over wat er bij een tweede seizoen gaat gebeuren, aangezien er ondertussen veel meer kennis is als toen.

Lees het vervolg op dit stuk in: Wat cijfers voorspellen over het tweede golfje.

Hieronder vind je eerst de uitgangspunten en daarna de berekeningen. Laat maar weten wanneer je daar een gedachtenfout in ziet.

Uitgangspunten

Van de mensen die ziek worden van COVID-19:

  • Heeft 98,5% weinig ziek tot vrijwel zonder klachten
  • 1,5% wordt opgenomen in het ziekenhuis
  • 0,35% komt op de IC

(briefing 25 juni)

  • 0,3 – 1% komt te overlijden

(Beantwoording schriftelijk kamervragen Minister De Jonge)

Van de mensen die overleden aan/met Corona

  • Had 70% onderliggend lijden
  • Was 50% ouder dan 83

(brieving 4 juni)

RIVM cijfers per 21 juni

  • Ziekenhuisopnames 11902
  • IC-opnames 2938
  • Overleden 6136

Asymptomatisch

Naast de groep mensen die klachten krijgen, is er ook een groep die wel worden besmet, maar geen klachten krijgen. Dit noemen ze asymptomatisch. De grootte van deze groep is nog niet precies bekend, maar verschillende onderzoeken laten zien dat dit waarschijnlijk tussen de 25 en 50% ligt, waarbij dit meer naar de 50% neigt dan minder.

https://www.cebm.net/covid-19/covid-19-what-proportion-are-asymptomatic/

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2339296-meer-mensen-lijken-bestand-tegen-coronavirus-dan-tot-nu-toe-gedacht.html

Berekeningen

Uitgangspunten zoals RIVM gebruikt lijkt te hebben, Besmettingsgraad 95%, asymptomatisch 25%

Uitgangspunten Besmettingsgraad 60%, asymptomatisch 45%

Uitgangspunten Besmettingsgraad 25%, asymptomatisch 45%